Låt hundarna springa fritt med staket runt tomten

pexels-photo-132668Om du har en tomt bör du som hundägare överväga att bygga staket runt tomten för att våra bästa vänner med fyra ben ska få springa löst!

Ägna en del av sommarledigheten åt att bygga ett staket runt tomten för att hundarna ska kunna leka fritt i gräset!

Bygglov eller inte?

För det första måste man lägga upp en budget för sitt staketbygge, men också kolla om man behöver bygglov. Reglerna skiljer sig lite åt angående bygglov beroende på vilken kommun du bor i, hur högt staketet ska vara, utseende och hur nära huset det ska ligga. Det bästa är att kontakta kommunens byggnadsnämnd och berätta om planen med staket och få reda på vad gäller där just du bor. I Aftonbladet kan man läsa om att det är hög tid att söka bygglov nu om man ska få bygget gjort i sommar, så det gäller att snabba på lite med efterforskning och beslut.

Finns många olika typer av staket

Det är relativt enkelt att bygga ett staket på sin tomt, men det gäller att veta vad man ska göra och vilket typ av staket man ska ha. På Byggahus.se kan man läsa om hur du själv kan bygga ett staket och vilka olika typer som finns. Trästaket är en av de vanligaste stakettyperna och där är möjligheterna oändliga gällande form, färg och storlek. Priset på virke skiljer sig åt så där finns något att hämta för alla plånböcker. Men då ska man också veta att trä kräver endel underhåll. Smidestaket är ett annat alternativ, och är ett staket med lång livslängd och inget underhåll, däremot är det ganska dyrt. Stängsel och nät är två andra alternativ, som kan vara desto bättre dock om man ska bygga sig en hundgård istället för att hägna in hela tomten.

Bygg hundgård istället

Bestämmer man sig för att istället bygga en hundgård så är det minst lika bra för hunden som att ha ett staket runt hela tomten, men det är lite mer privat för hunden och är extra bra om hunden har en tendens att rymma. Det man bör tänka på innan man bygger hundgården är i vilket väderstreck den ska vara placerad, kostnadsfrågan om materialet ska vara begagnat eller nytt, planering kring förarbete en ordentlig liggplats, läs mer här.