Hundcafé öppnar i Göteborg

Färjenäs i GöteborgGillar du hundar och fika? Du kanske redan har en hund, men gärna vill träffa andra hundar och deras ägare, över en kopp java. Om detta stämmer in på dig, och du dessutom bor i Göteborg, då är din lycka gjord. Snart kommer ett café inriktat på hundar att öppna i Färjenäs.

Det händer mycket i området Eriksberg i Göteborg. Här har stora förändringar skett de senaste åren, och idag finns såväl studentlägenheter som bostadsrätter längs kajerna öster om Älvsborgsbrons fäste på Hisingen. Men även om mycket har förändrats så finns det också gamla traditioner i området. I Färjenäs, som utmärks av sina gamla trävillor, finns ett hus som byggdes 1894, och som har rymt ett café ända sedan 1906. På gångavstånd från byggnaden ligger Färjenäsparken, och det beräknas bo ungefär 600 hundar i området.

1 september öppnar de två barndomsvännerna Susanna Lindelöv-Frisk och Lisa Burden, som numera är i 60-årsåldern, en ny verksamhet i huset på Karl IX:s väg 1. Det kommer fortfarande att vara ett café, men med lite annan inriktning än tidigare. Färjenäs café är ett klassiskt arbetarfik, men i fortsättningen kommer man att rikta in sig på hundar och hundägare.

I andra delar av landet

Caféet blir troligen det enda i sitt slag i Göteborg, men inte det första. Tidigare fanns ett hundvänligt café, Red Coffee, på Skanstorget mellan Annedal och Haga. Där serverades leverkakor och andra godsaker för hundar. Det caféet har dock slagit igen dörrarna nu, men jag vet inte om det berodde på hundinriktningen. Det är trots allt inte ovanligt att caféer slår igen – vare sig gästerna är människor eller hundar så är det mycket jobb att driva ett café, och det är svårt att kombinera det med exempelvis familjeliv. Hundvänliga caféer och restauranger finns även på andra håll i Sverige. I huvudstaden finns Himmelska hundar på Gärdet, som även har restaurang- och cateringverksamhet, och i Mora sökes just nu nya ägare till Bulldog Café, ett café som länge har välkomnat hundar. Det hörs ju på namnet.

I vissa länder, bl.a. Japan, är det vanligt med caféer med djurtema. Det kan vara fik som har ”anställda” djur av olika arter, från katter till ugglor. Eller så kan det vara etablissemang där djur av vissa arter är extra välkomna. I det trångbodda Japan är det inte alltid tillåtet att ta emot gäster med husdjur i sin lägenhet. Lösningen blir att träffas på ett café där husdjur är extra välkomna.

Inte bara hundcafé

Svenska hyresvärdar är inte lika stränga som de japanska, men även i Göteborg borde det finnas underlag för ett hundcafé. De båda väninnorna säger till GP att de kommer att bevara så mycket som möjligt av den gamla atmosfären i caféet. På sikt hoppas de kunna utöka verksamheten, och kanske också öppna ett hundpensionat. Men till att börja med satsar de på caféverksamheten, som även kommer att ha godsaker för hundar på menyn. Man kommer även att ha afternoon tea för både människor och hundar, och föreläsningar med inbjudna hundexperter.

Färjenäs café öppnar, med nya ägare, 1 september.