Detta bör hundägare lära sin hund

Som hundägare vill man givetvis att hundarna ska ha det bra och få springa fritt så ofta som möjligt. Men det bästa är kanske om man har en trädgård med staket runt där hunden kan leka och springa av sig utan att skrämma någon fotgängare. Det är nämligen lag på att hålla hunden kopplad i det offentliga utrymmet, om inte något annat är stadgat.

hund valpMen vad ska egentligen din hund kunna, enligt hundtränare som är experter på hundar? I en artikel här går det att läsa om hur det inte är så enkelt att ha en hund, inte så lätt som man kan tro i alla fall. Hundar behöver läras upp precis som småbarn behöver tid och träning, men vad är det viktigaste du vill lära dig hund?

Säker inkallning, självbehärskning och avslappning

Enligt artikeln är det framförallt sex saker som alla hundägare bör lära sin valp. Detta är viktigt även om man låter hunden springa fritt på den inhägnade gården. En av dessa saker är en så kallad säker inkallning, detta är ett viktigt moment och kan på ett enkelt sätt bland annat förebygga olyckor. Det kan vara när din hund sliter sig lös och är på väg fram till en annan hund eller en person som är livrädd för hundar. Det kan även vara så att hunden är på väg ut i trafiken och då behövs kallas in igen. Det är en livräddare inte minst för din hund.

Förutom en säker inkallning behöver även hunden lära sig en belöningssignal, en kontaktsignal, självbehärskning, motbetingning och avslappning. Alla viktiga delar i att få en stabil och trygg hund som du har kontroll över.

En hund som lärt sig slappna av i alla situationer och alla miljöer den befinner sig i, är förmodligen den hund som lättast klarar av koppelgående utan att dra, hälsande utan att hoppa, ensamhet utan att bli orolig, hundmöten med lugnet i behåll.